În trend

Sau despre Crăciun. La fel de bine ca orice titlu care include o expresie legată de Crăciun.
Ha, Crăciunul… munţi de cozonac, prăjituri, tort, cărnuri alese, munţi de cârnaţi, cârnaţi, kilometrii de cârnaţi, groşi, cârnaţi subţiri, cârnaţi afumaţi, toba, baterie de tobe, munţi de mâncăruri care-ţi fac mintea harcea parcea, mâncăruri pentru toate gusturile.
Chestia că de crăciun începi să cumperi toate căcaturile pe care în restul anului nici nu le bagi în seamă, cumperi fără noimă cu un zâmbet tâmp care spune „uite ce drăguţ e!”, cumperi toţi cozonacii pe care-i găseşti, toţi cârnaţi şi toate pulpele de porc ce-ţi ies în cale, apoi te lauzi ce ai cumpărat. La mama, la soacra, la cumnate, la vecine, la colege. „am luat un căcat de porc şi l-am tranşat în mii de pacheţele de muşchi, să am ce mânca tot anul”. Chestia că mai mult de jumate din ele le arunci imediat după crăciun, că doar un fomist ca tine nu se hrăneşte cu vechituri.
Apoi e zăpăceala de Crăciun. Toată lumea vrea liber, toată lumea se duce la naşi, de parcă până atunci nu ştiai că există. Dar na, e crăciunul şi naşii trebuie să stea acasă, să-ţi porţi tu turma de bizoni de acasă şi să-i mănânci toată mâncarea gătită de naşa, care şi-a luat trei zile de concediu să pregătească un căcat de munte de cârnaţi. N-au şi ei dreptul la intimitate, să stea ca omul şi să-şi mănânce liniştiţi tonă de pricomigdale făcute pentru crăciun.
Apoi sunt aia care se laudă ce au făcut de crăciun. Dacă-i cauţi fără să-i anunţi, stau în pijamale în faţa televizorului uitându-se la ediţia de crăciun a lu’Maruta. Ăla se cacă de zor la televizor iar ei aplauda în gând. Se strofoca să conving că au avut cel mai de seamă crăciun făcându-şi deja planuri pentru anul următor. Dacă-i întrebi unde vor petrece revelionul, se uită chiorâş la tine şi strâmbă din nas „departe de muritorii de rând” Când încerci să-i explici că de fapt crăciunul este o sărbătoare religioasă se uită la tine ca la un fundamentalist. Îţi vine să-i fuţi wireless!
Apoi este curăţenia. Cu două săptămâni înainte dai casa peste cap, muţi toată mobila prin casă şi cauţi şi ultimul fir de praf din casă. Înarmat cu un spray de mobilă şi o cârpă stai de pază lângă şifonier sau biblioteca şi cum se pune praful cum sari pe el că disperatu’. Faci curăţenie prin locuri prin care nu credeai că există, în spatele aragazului, pe pervazuri, printre elemenţii caloriferului, între cutele chiloţeilor şi alte spaţii în care ţi-ai băga pula dacă ai fi ştiut de existenţa lor.
După ce termini să fuţi praful, încep cumpărăturile. Îţi faci o listă de doi kilometrii şi treci în ea toate căcaturile de care ai nevoie să faci tonă de salată beuf, să înveleşti miile de kilometrii de cârnaţi, toba, lebăr şi alte denumiri d-astea nevoiaşe, de parcă o să mănânci într-o zi cât într-un an.
Îţi programezi drumurile la mall careffour, kaufland, auchan şi le iei pe toate la talpa crezând că dacă o să cumperi mai ieftin cu 10 bani o să fie mai bun cârnatul.
Apoi sunt aia care de crăciun vor să fie mai buni. „Vai, de crăciun să fim mai buni!” Pula mea, de parcă restul anul eşti stricat şi puţi. Alţii care te îndeamnă să dăruieşti ceva celor nevoiaşi, de crăciun. În restul anului îi doare-n pulă de aia nevoiaşi iar de crăciun îşi aduc aminte că există oameni care au prea puţine să se bucure de crăciun. Ipocriţi.
Dar cei mai de căcat de crăciun sunt ăştia care vând ceva. Orice! De crăciun îi apucă milogeala şi pe lângă urarea de cele bune, te îndeamnă să-ţi cumperi un căcat de lampadar să luminezi calea pulii. Te anunţa că sunt cele mai mari reduceri la ouă şi paşte făinoase deşi ştie toată lumea că de crăciun se mănâncă 5 kilometrii de cârnaţi, nu ouă vopsite. Apoi îţi urează un crăciun fericit alături de produsele lor.
Aş mai scrie, dar trebuie să mă duc să tranşez pulpa de porc şi s-o bag la cuptor. De crăciun o să mănânc şi o să beau până o să vomit cărăbuşi. Mint, de fapt o să stau în faţa calculatorului şi o să citesc miile de mesaje de facebook cu toate căcaturile de urări. De fapt aceiaşi urare multiplicată până aproape de infinit. O să ies totuşi afară şi o să stau ca bou şi o să privesc sclipocelile luminiţelor din oraş.

Crăciun Fericit.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s