Soferul

Din maşina vedeam cum arborii se grabesc sa ma ajunga. Dar cu căt incercau cu atat se depărtau mai tare.Se laţeau, se lungeau ca intrun final să dispara dincolo de starea mea de vedere. Ţineam capul  pe geam, intr-o parte, iar respiraţia mea aburea geamul. Puteam să  fac desene sau chiar să ma joc  x si 0 cu conştiinţa mea.
Vedeam oameni cum se pierdeau in viteza, vedeam cladiri transformate în lumina si peste toate vedeam timpul  in dăre.
Şoferul îşi intoarse  putin capul spre mine şi mai mult şopti prin deschizătura dntre noi, sa nu carecumva să mă trezească din reverie:
-Trebuie să facem o oprire.
Am dat aprobator din cap fără să ma intereseze despre ce poate fi vorba. El ştia mai bine, era domeniul lui.
-Nu o sa întarziem, continuuă fără sa se uite. Doar o scurtă oprire sa verificam nivelul de freon auto din instalaţie.
-Fă ce trebuie să faci.
Maşina  se opri langă o incintă înconjurată de un gard înalt din sărma galvanizată, ce se termina in sus cu un rulou de sarma ghimpata.
Şoferul se dădu jos din maşina si se indreptă spre intrare. Sus pe firmamentul intrării cu bolta, o reclama ce se vroia luminoasă, scanteie galben  de cateva ori lăsand sa se vadă un titlu pompos „La Gogu Freonaru”. Mai jos, cu litere volumetrice scofalcite de timp si din lipsă de spatiu, se mai vedeau cateva litere dintr-un text probabil lung, ca o invitaţie catre interiorul incintei. Se mai distingeau cuvintele „pret incarcare freon” „aer conditionat auto” si „scoatere mirosuri„.
Şoferul ocolii căinele ce lătra ca disperatu la lună, proţapit de un stalp de fier chiar pe drumul pietruit ce ducea spre atelierul răsarit in fudul curtii. Schelălăiturile lui ascuţite aduceau a scrăşnituri pe o tablă neagră de şcoala. Larma căinelui îl trezi pe angajat din visare şi încerca din răsputeri sa-şi găsească echilibrul din cauza celor caăteva sute de kilograme. O tentativă timidă să se ridice de pe scaun şi să-i iasă in întampinare şoferului meu, facu sa pară ca mai mult se rostogoleste pe pietrişul  umed al trotoarului.
– Taci potaie! Cautaţi pe cinva? Ingăima printre dinţi angajatul, proptindu-se de un mecanism ce semăna cu o cutie mare pe roţi.
freon-auto-7-300x214
Potaia se calma ca prin farmec  la auzul  vocii angajatului, şi sa vără cu coada între picioare într-o cuşca cu doar doi pereţi si un acoperiş improvizat.
-Aş vrea să-mi verificaţi freonul din magaoaia aia de limuzină. Se apropie vara şi vreau să fie pus la punct sistemul de  aer condiţionat.
– Din păcate nu pot sa va ajut că nu este Nea Gogu patronu’ prezent, că doar el ştie sa umble cu maşinaria asta. Dar dacă vreţi, va bag naşte freon în instalaţie. Asta pot să fac.
Se fălea cu aceste cuvinte de parca descoperise America intr-o bucată de şniţel.
– Nu, că nu vreau sa bag pană nu verific instalaţia. Bun căine de pază aveţi.
– Aa, potaia asta!!? Mai latră şi el ca nu are ce face, se plictiseşte.E băiat bun, nu a muscat pe nimeni niciodată.  Nu prea mai trece nimeni p-aci de cănd l-a căutat toamna trecuta DNA-ul pe nea Gogu. A băgat niste freon contrafăcut de la moldoveni si l-au acuzat de contrabandă si viziune fiscala. Zicea că il caută din cauză că-i consilier la Primaria Bucuresti şi ca  e vănat politic, dar dacă te uiţi in spate, înca mai avem nişte freon d-ălă contrabandat, că aşa le-am spus şi la  procurorii ăiă de m-au întrebat.
-Dar unde este nea Gogu acum?
-Ee, păi nea Gogu a zis că trage o fuga păna la frate-su in Canada că nu l-a văzut de mult si ii este dor de el, că aia nu au convenţii de extrădare cu Romănia. A zis că vine înapoi păna la vară, că atunci încep să se mişte lucrurile p-aci.
Am scos capul pe geam şi  l-am strigat pe şofer:
– Clementin, hai sa mergem! Hai, că am găsit pe net un loc unde să-ţi verifici instalaţia şi de reincarcare freon, căt ai vorbit tu cu Gogu.
Şoferul se întorse  şi se îndreptă spre masină luandu-şi rămas bun de la angajat.  Trecu pe lăngă cuşca cainelui şi apucă să vadă cum acesta zămbea spre el fluturănd coada şi făcănd cu lăbuţa un semn de la revedere. Lăngă el,  stătea desfăcută o cutie cu freon din care se scurgeau căteva firicele de abur. „Freon contrafăcut”, găndii înainte sa urce in maşină.

 

Pentru SuperBlog2016

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s