Marin

Pe monitor curgeau imagini în culori bogate, ce-i făceau pe pasagerii autobuzului privească cu ochii uşor ieşiţi din orbite. Din când în când se auzea câte un oftat şi exclamare mai vanjoasa cu referire la frumuseţea pozelor:
vacantespeciale4-300x161
vacantespeciale2-300x200
-Vezi mă’ Marine, aia-i relaxare, nu magherniţa asta pe roţi ce hurducăie la fiecare cotitură. Mi-aş fi dorit şi eu o vacanţă că aia, să-mi las tulburările strânse întrun an, acolo.
Dar Marin nu răspunse. Încă era absorbit de imaginile de pe ecranul televizorului.
Urmă finalul filmului ceea ce-i făcu pe pasageri să explodeze în aplauze:
CND Turism dacă vrei o Vacanţă Specială. Pentru tine!
Toţi se simţeau părtaşi la imaginile proaspăt vizionate şi-şi închipuiau că se plimbă pe străzile din Palma de Mallorca sau Azore.
Dar nu, ei erau victime colaterale ale stagiul de cotizare în agricultură şi singură opţiune era o plimbare cu un autobuz mai vechi decât colectivizarea prin locurile de baştină a lui Marin.
Atunci când citeau pe micul afiş lipit pe uşa de intrare de la primărie”Circuit cu autocarul” îşi închipuiau că măcar anul asta vor vizită Parisul sau Londra. Sau când vedeau scris pe uşa agenţiei că vor fi martorii unor”Vacante speciale”  vedeau deja în mintea lor palmierii din vreo insula din Pacific.
Dar nimic din toate astea nu ajungeau să facă. În fiecare an, Marin trăgea autobuzul în faţă agenţiei, în aceiaşi zi an de an, încarcă mulţimea adunată cu bagaje şi devenea ghidul unei hoarde de 18 turişti hămesiţi de cunoaştere şi exotism.
Plecau cu aplomb şi curiozitate şi chiar dacă ajungeau câteodată să împingă la autobuz, erau fericiţi că ieşeau din cotidian.
Marin ştia o mulţime de lucruri despre fiecare locuşor pe care-l traversau, ştia ce apă este sub acest pod, ştia cum se numeşte primarul din sătucul asta, povestea despre aventurile popii din alt sătuc, se dezmierdă când povestea despre secretara primăriei din vreo comună şi de multe ori era protagonistul povestioarelor.
Cei 18 plus nea Varlam, şoferul, îl ascultau vrăjiţi poate şi datorită faptului că-i ţinea departe de ideea că autobuzul se poate fărâmă în orice clipă. An de an îşi îmbunătăţea prestaţia de ghid iar anul asta se autodepăşise învăţând pe de rost etimologia cuvântului „turist”. Făcuse furori la tanti Didina, fostă în tinereţea ei contabil şef la CAP, ce îl privea că pe un Adonis al turismului.
După vreo două ore de mers prin Podişul Dobrogei de Nord, nea Varlam decreta că e timpul pentru pauză şi reumplerea radiatorului cu apă rece proaspătă, ocazie bună şi pentru cei din autobuz să-şi descreţească picioarele, să-şi scoată sandviciurile cu şuncă de Praga, să-şi ostoeasca setea şi să-şi facă reumplere la butelcile cu apă. Autobuzul era tras la umbră lângă cişmea şi când urcă înapoi, tanti Didina îl găsi pe Marin privind la televizor la reclamă turistică.
-La anul acolo ne duci. Îi spuse după ce-l altoise cu vorbele.
Ultimii kilometrii ai drumului erau cei mai grei. Că nişte copii nerăbdători inceapeau să se foiască pe scaunele lor, să-l întrebe pe Marin despre soiurile de vin din zona sau dacă este adevărat că treceau prin oraşul fostului preşedinte şi dacă apă aia de pe dreapta este curgătoare sau stătută, iar Marin le promitea mereu că la anul vor face escală la degustarea de vinuri de la Murfatlar.
Când ajungeau la capătul drumului coborau încet din autobuzul tras chiar lângă statuia lui Eminescu, de parcă le era frică să nu-l trezească din poezie, şi se bucurau că nişte copii când vedeau întinderea albastră.
Stăteau pierzând noţiunea timpului, privind în zare, privind la valurile ce mângâiau ţărmul şi sperau mereu să găsescă ceva nou în ea. Iar Marin le întărea convingerea:
– E mai frumoasă ca anul trecut.

Pentru SuperBlog2016

Reclame
Acest articol a fost publicat în de larg public. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s