Gogoși

Noi aici la Fabrica de Gogoși suntem un colectiv fericit. În fiecare zi de doi ani și ceva producem cinci mii de gogoși pentru toți cei care doresc un strop de  bucurie  în viață.
Pentru că oameni suntem și noi, știm că oamenii în general sunt diferiți. Avem o vorbă: Spune-mi ce glazură-ți place că să-și spun cine ești!
De aceea gogoșile noastre au glazură pentru toate gusturile, cu gem  de vișine, cu gem de căpșuni, cu glazură de ciocolată, cu fulgi de cocos, cu iz de izmă, cu dulceată de portocale, cu magiun,  cu dulceață de trandafiri, cu vanilie, cu frunze de ienupăr si cu susan.
Credeam că am acoperit cea mai mare parte a dorințelor umane chiar și cele adânc înfipte în subconstient dar în urmă cu câteva zile un domn sprijinit cu cotul de vitrina în care stăteau prezentabil câteva zeci de gogoși, a cerut cu mac. Cu glazură de mac, rotunde și cu mici bobițe de mac.
I-am răspuns cu ochii plânși că nu avem dar dacă va mai trece pe la noi în cel mult o luna, îi vom îndeplini dorința, căci clientul nostru e mai mult decât stăpânul nostru, este prietenul nostru, este motivul pentru care în fiecare dimineața deschidem cuptorul și băgăm în el cele cinci mii de gogoși. Și pentru că ne place să asociem gogoșile cu fiecare om care ne trece pragul, vom numi gogoașa cu mac după numele lui.
A plecat, nu supărat pentru că nu ne place să plece un om supărat de la noi din gogoșerie, ci cu promisiunea unei zile cel puțin la fel de frumoase ca cea în care va mușca  din prima gogoașă cu mac.
Încrezatori în succesul nostru în producția de gogoși glazurate cu mac am căutat soluția ideală ca macul să facă parte din viața noastră și a prietenilor noștri clienti.
Dar să umblii prin bănci ca o albinuță din floare în floare în căutarea soluției era peste puterile noastre omenești.
Poate că se numește providența, poate că ii putem spune: Un surâs  dulce în plină gogoșerie sau poate glazura la soluție dar pe când  ne învârteam în jurul clepsidrei în căutarea unei soluții, unul din prietenii noștrii, cel care cumpăra gogoși glazurate cu gem de portocale, ne-a zâmbit și ne-a întrebat dacă ne poate ajuta. Stăteam privindu-ne unul pe celălalt și nu știam ce să-i spunem. Îi rămăsese un pic din glazura gemului de portocale în colțul gurii și i-am oferit un șervețel.  A zâmbit din nou.
I-am spus în câteva cuvinte povestea gogoșii cu mac și a zâmbit iar. Îi plăcea să zâmbească, poate că și de aceea era într-o gogoșerie.
-Vă pot ajuta,  aveți nevoie de un împrumut bancar, adică o soluție de creditare. Au fost cuvintele lui la povestea noastra. A scos din buzunar o bucată de  hârtie cât jumătate de gogoașă și am citit :
AVBS-CREDIT-300x168
Cuvintele lui curgeau ca o glazură îndulcitoare împrăștiată pe o gogoașa imensa din care voiam să mușc cu poftă. Cu fiecare cuvânt desenat pe mințile noastre, zâmbetul își revenea din amorțeala în care intrase din ziua   poveștii cu mac.
-Vă recomand să luați un credit pentru IMM-uri, ca  împrumut pentru afaceri. Vă luați cât trebuie, nu mai mult, cât să vă ajungă pentru câteva mii de gogoși cu mac. Probabil vor mai apărea și alți oameni care vor cere  și trebuie să fiți pregătiți.
Îi sorbeam cuvintele ca șorbetul. A continuat.
-Ceea ce va spun vi se potriveste ca o mănusă sau ca să fiu pe înțelesul locului, ca o glazură. Am înteles bine că sunteți eligibili pentru acest tip de împrumut, că nu aveți datorii sau că   vreți să îl folosiți pentru extinderea afacerii. Vreți să avansați, să vă apropiați mai mult de prietenii dumneavoastră!?  Și știti ce este frumos!? Că nu trebuie să va faceti griji pentru împrumut, la felul în care tratați oameni, 12 luni este o perioadă îndestulătoare în care vă puteți rambursa creditul. Și nu trebuie să va faceți griji cu umblatul. Dacă aveți actele pregatite,  noi vom fi cei care vom umbla la bănci. Cand gogoșile dumneavoastră vor face impresie la prima bancă, va vom suna și va vom întreba dacă sunteți de acord cu condițiile.
Dumneavoastră doar trebuie să stați aici și să aduceți un pic de zâmbet în viețile oamenilor. Si sa visati frumos.
728x90_AVBS-Credit

Dacă bunătatea s-ar întrupa în chip de om, ar avea chipul tău, ne venea să-i spunem omului ce stătea în fața noastră și zâmbea din inima. I-am oferit pe lângă hârtiile cele trebuincioase și o duzină de gogoși să le împartă cu oamenii din viața lui.
Eram fericiți că puteam să aducem un dram de fericire oamenilor, că visele noastre vor prinde contur și nimeni  nu va pleca de la noi plângând sau cu chipul răvășit de lipsa .
Și poate că am fi continuat să trăim acest moment al exaltării interioare dacă nu vedeam prietenii noștrii clienți  așteptând  cuminți aliniați în fața tejghelei privind la fericirea noastră, gogoșile. Mi-am revenit și am strigat:
-Următorul!!

Pentru SpringSuperBlog2017

Acest articol a fost publicat în de larg public. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Gogoși

  1. Roxana zice:

    Eu ca o iubitoare de gogosi de povesti frumoase iti dau cele 100 de puncte fara doar si poate.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s