Semnificaţie

Am visat azi noapte ceva. De fapt visez în fiecare seară dar visul de azi noapte a fost intens. Când m-am trezit eram ud leoarcă de parcă alergasem la maraton.
Nu cred în vise, de fapt în toată viaţa mea nu am simţit nici măcar o urmă de premoniţie sau altceva care să mă  facă să mă gândesc despre ce va urma.
Viaţa mea a fost un lung sir de surprize, uneori plăcute la atingere alteori demne de lăsat imediat în spate.
Se spune despre cei care nu cred în vise, superstiţii sau semne călăuzitoare că nu vor avea parte niciodată de ele, tocmai pentru că nu cred. În schimb cei care cred vor fi loviţi ca de tren de orice simbolistica a semnelor. Până şi ritualurile zilnice vor fi însemnate cantitativ în premoniţii ca o ploaie torenţiala de vară. O respiraţie uşoara a vântului poate deveni un semn că ziua prezintă distincţie, o vorbă spusă diferit de vreun coleg poate căpăta accente premonitoare,  o pisică neagră trecând prin valea plângerii poate transforma totul în catastrofă…şi multe altele.
Dar visul de aseară mi-a schimbat un pic percepţia despre vise.
Am încercat să vad mai mult, să găsesc uşor o explicaţie pentru gestul de a rânji matinal din partea şefului. Dar nu se schimbă nimic în ceea ce-mi doream sau în ceea ce speram să fie, rânjitul rămânea un rânjit iar ziua era la fel, ternă şi mohorată. Nici chiar  ziua în care a zâmbit către noi fără vreun motiv anume pentru prima dată, nu a schimbat cu nimic ecuaţia zilei.
Exemple pe care le puteam interpreta în felurite forme au fost destule dar de fiecare dată când dădeam o oarecare interpretare, nimic nu se întampla. Nici chiar după  un eveniment mai deosebit care putea avea o oarecare implicaţie în interpretarea de după, nu schimba cu nimic ordinea lucrurilor.
Când am devenit adolescent şi umblam după fete, am început să beau cafea doar din dorinţa de mi se ghici în ceşcuta de cafea.  Acel mic obiect care devenise indispensabil speram să-mi fie călăuză  în cel puţin următoarele zile. Dar din nou, fiecare interpretare se lăsa fără urmări, nimic din ceea ce ieşea la iveală din zaţul întărit nu se întampla, ca şi cum sorţii râdeau de mine, ca şi cum întreg universul complota ca soarta mea să rămână bine ascunsă. O necunoscut sadea.
Am ascultat oamenii care ştiau ce vor mânca şi peste doi ani, am văzut oameni care erau socaţi de veştile şi întâmplările ce vor urma în viaţa lor, am întâlnit femei ce credeau orbeşte în aşa zisele taine astrale tălmăcite de ghiceala ţigăncilor,  am cunoscut oameni cuprinşi de febra spiritismului dusă la extrem.
Pentru o perioadă de timp am fost  un fel de secretar al unei domnişoare ce se ocupa cu spiritismul. Atunci am văzut  cu adevărat disperarea. Trăia în ochii oamenilor, iar mintea lor devenise hrană pentru ea.  Pentru mulţi corpul devenise o carcasă grea de purtat. Cât de cât oamenii intrau cu speranţe dar când ieşeau de la ea, erau ca nişte mutanţi a căror unica superputere era disperarea adâncită. Îi priveam pe geamul biroului cum umblau haotici pe stradă, încercând să-şi găsească echilibrul. Mulţi credeau cu speranţă că odată cu vizita acolo, toate problemele lor vor dispărea că simpla vizită ii  face mai veseli, mai dornici. Dar surprizăăă! Le venea greu să creadă că rahatul în care sunt e şi mai mare decât şi-au închipuit vreodată.
Tot spectacolul acesta m-a făcut  curios,  am crezut că ceva s-a schimbat în terminologia sorţii şi am rugat-o  să-mi „deschidă” evenimente din viitor. Au trecut ani buni de atunci şi înca am întipărite în memorie cuvintele ei. Nici măcar o virgulă nu s-a adeverit.
Atunci, de ce să mai crezi în ceva ce crezi că se va întâmpla!?
Acum stau în faţa calculatorului şi mă tot întreb ce a vrut sa fie acel vis, un vis în care se făcea că stăteam în faţa calculatorului şi scriam acest articol.
Hmm!

Acest articol a fost publicat în de larg public. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Semnificaţie

  1. Sa credem doar în Dumnezeu, e cel mai important!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s