Temistocle

– Temistocle, dă-te la o parte că arunc pioletul.
Tocmai ieşeam din scara când l-am auzit pe alpinist strigând. O bufnitură scurtă şi pioletul îşi găsi locul de veci în căldarea cu adeziv stropindu-l pe Temistocle din picioare până-n vârful căciulii cu moţ, în galbenul pur al culorii.
Ca să nu rămână mai prejos, Temistocle îi strigă de jos câteva dedicaţii cu trimitere la unele neamuri apropiate. Să-şi întregească panoplia de răzbunare, îi spuse cu pumnul ridicat în sus.
– De nu te-oi hâţâna eu, vezi tu!
Nici una nici două, apuca frânghia ce atârna legată de alpinist şi începu să tragă de ea într-o parte şi altă până când alpinistul dezvolta o mişcare de du-te vino, de la balcon la dormitor şi invers.
– Temistocle, termina bă’ nebunule că mă dărâmi.
Îi angajasem pe cei doi la recomandarea domnului primar, băiat bun care în compensaţie avea să-mi facă reducere la impozitul casei, de 2,43 %. Tot el venise cu recomandarea ca după ce izolez pe exterior să-mi fac un audit energetic, să văd pe unde şi dacă mai scapă căldură. „Pentru viitor Gi, pentru viitor. Poţi să vinzi mai bine când vede omu’ că eşti blindat” mi-a spus atunci zâmbind şi clipocind dintr-un ochi.
Acum stăteam şi priveam la cei doi. Unul trăgând de o frânghie, celălalt bălăngănindu-se ca o limbă de clopot. Aşteptam din moment în moment să aud dăngăniturile.
Şi pentru că momentul era puţin epic am început să-l urmăresc pe alpinist. Capul ridicat spre etajul patru mi se mişca dintr-o parte urmărind traiectoria. Destul de amplă.
Apucând frânturi cu coada ochiului, am văzut cum de  departe se apropia un alai de oameni bine îmbrăcaţi şi cu chipurile chinuind zâmbete. În fruntea lor, domnu’ primar, urmat îndeaproape de vreo 10 inşi, consilieri, şefi de birouri, secretară. Pe unii îi cunoşteam. Inspectau blocurile notându-şi câte o idee năstruşnică în carnetele negre. Doar primarul era făr’ de carneţel. Avea secretară.
– Ce faci aici Gi?
– Bună… ziua… domn’… primar…! Şi… vouă… hienelor! Mă… uit… la… ăla… cum… se… bălăngăne.
Cuvintele ieşeau curbate de traiectoria capului. Ca la un semn din culise de parcă cineva apăruse cu un pancartă pe care scria „Uitaţi-vă în sus”, toţi îşi ridicară privirile.
Primul a fost primarul, care cucerit de mişcarea alpinistului, începuse să-şi mişte capul într-o parte şi alta. Rând pe rând, desprinsă dintr-o sincronizare armonioasă, îl urmară ceilalţi.
– Dom’… primar… da’… domnu’… cine-i…? Că… nu-l cunosc…!
– E… auditor… energetic… de la… firma… de… care… ţi-am… spus… Îţi… eliberează… un… certificat… energetic… ieftin… după… ce… termini… de… izolat.
certificat-energetic-300x208Pe partea cealaltă de unde venise primarul, la doi paşi de mine, e o biserică ortodoxă. La trei paşi e una catolică. De mă uit de la geamul de la dormitor, la văd pe-amândouă. M-am gândit că nu mai are rost să le calc pragul odată ce sunt înconjurat de spiritualitate.
La nici câţiva metrii de noi, părintele, care se gândise că e bine să mă aducă din spiritualitate şi-n casele oamenilor, că doar se apropia Pastile, cu dascălul după el, privea mirat la masa de oameni ce urmărea spectacolul alpinistului.
– Da’ ce Maică Precista faceţi aici oameni buni? Doamne sfinte şi păzeşte!
– Saru’… mâna… părinte. Ce… vânt… te aduce… pe aici? Toate că… toate… părinte… da’ să… nu… te… uiţi… în… sus.
– Am venit cu împărtăşania Paştelui… şi… cu… molifta…
Prea târziu. Părintele apucase să se uite în sus. Intrase fără voia lui în cercul vicios al privitorilor, atraşi de mirajul mişcării. Odată cu capul însă, părintele începuse să-şi mişte şi corpul. În mâna dreaptă o cădelniţă ce urma mişcarea trupului, aproape că-l atinse pe primar.
– Părinte… ţine… bine… cădelniţa… că ne… strică… traiectoria.
De dincolo de drum câţiva trecători curioşi erau nehotărâţi la ce să se hlizească, la noi cei mulţi care ne mişcăm vrăjiţi cu capetele în bătaia vântului sau la alpinist ce striga într-una.
– Termină bă’ Temistocle!

Pentru Spring SuperBlog2018

Acest articol a fost publicat în de larg public. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Temistocle

  1. Eheheheeeee… frumos sincron 😛 baftă să ai Gigele 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Olivia Tutankamonareasa zice:

    Temistocle e de baza. La fel si Patrocle

    Apreciat de 1 persoană

  3. Pingback: 7. Proba de umor… certificat energetic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s