PREPELIX

– Nea Marineee! Vino bre puţin la poartă, să-ţi dau ceva.
– Ho ma’ Haralambie, nu mai ţipa ca disperarea-n vine, că vin acu’.
Bătrânul îl dădu la o parte pe Marcel cu un picior bine ţintit, la care câinele riposta cu un mârâit uşor şi o ridicare din calea bătrânului şi coborî treptele prispei.
Haralambie îşi continuă tirada spre bătrân.

JOC PREPELIX PANO

– Bre, mai ştii că ţi-am spus că am nuntă? Aşa, în vreo două săptămâni. Am venit să-ţi dau personal şi intim, că aşa se cuvine din tradiţie, invitaţia. Că m-a pus Maricica să împart la tot satu’. A zis că şi-aşa nu particip la nunta decât că mire. Şi mi-a mai zis că dacă tot trec pe la fiecare să şi întreb dacă vine omu’ şi să nu vin beat acasă, că mă da pe uşă afară şi anulează nunta. Am fost la Chistroaca a lu’ tanti Nuţi. Stătea aşa a bleaga la luna cu ochii în mobil şi juca nu ştiu ce joc de-i zice JOC PREPELIX PANO. Da’ să vezi bre Nea Marine că am fost la popa Desdemon să-i dau invitaţie. Nu l-am găsit acasă. Era la biserică în spatele altarului şi tot aşa, stătea cu capul în jos scoţând limba şi tot mişca din umeri de am crezut că-i deposedat. Când m-a văzut, a ascuns ceva la spate. L-am întrebat” Ce faci părinte?” „Eh fiule, citesc pomelnice virtuale” Când să plec din biserică s-a auzit un glas de am crezut că-i Dumnezeu şi m-am închinat „Felicitări! Ai realizat 1240 de puncte. Apasă Start pentru a începe un nou JOC PREPELIX PANO”. Până să ajung la vără-miu Clementin am dat nas în nas cu fecioru’ lu’ Jaiţa, ăla de stă la capătul străzii cu poşta, care are tractorul ăla inteligent de-l ghidezi cu telefonu’ şi tu stai pe budă. Ăsta mic mergea pe stradă şi aproape ne-am ciocnit că era cu nasul în mobil şi tot zicea într-una „JOC MOBIL JOC MOBIL… JOC MOBIL”. Din când în când strigă „Victorie!” Când am ajuns la Clementin, ăla deja era beat la 10 dimineaţa şi a vrut să mă cinstească şi pe mine da’ m-am gândit la Maricica şi.. dacă tot i-am spus că nu beau mi-a băgat în faţă o fiţuică.
M-a apucat de umeri, m-a pupat cu zgomot pe obraji şi strigă la nevastă-sa, care era în bucătărie şi smulgea penele de la o prepeliţă „Te-am bătut amatoareo!” „Bă’ Haralambie, ce JOC COPII! Asta-i adevărata distracţie. Sunt cel mai bun din sat şi Varvara se oftica şi a zis că nu mai vrea să vadă prepeliţe în viaţa ei!”. Da bre Nea Marine şi uite aşa mă plimb prin sat de azi dimineaţă…
– Ho ma’, mai încet. Te-a bus cu botul pe labe Maricica, ma’ Haralambie. Bună fată! Da invitaţia aia şi spune-i lu’ Maricica, este o onoare să particip la uniunea voastră. Vin negreşit.
– Să ştii că pentru matale am pus nişte vin deosebit deoparte. Ştiu cât de mult îţi plac astea vechi, aşa că matale. Am plecat Nea Marine, mă duc la Liudmila, vecina matale, poate vine şi ea. Sau veniţi amândoi.
De vreo trei ani Ludmila rămăsese singură, că murise bătrânul lipovean.
Haralambie chicotii pe înfundate la ultimele cuvinte şi o zbughi spre casă Ludmilei.
– Pezevenghiule!
Deschise invitaţia şi citi cele câteva cuvinte din antet şi restul. În josul paginii câteva rânduri ce aducea a poezie, îi atraseră atenţia. Recunoscu în ele o o strofă dintr-o poezie scrisă cu mult timp în urmă pe vremea când dragostea îi dădea târcoale.
Şi te-aş iubi ca luna iubind,
O constelaţie de stele.
Şi te-aş dori ca soarele dorind,
Mănunchi de raze în iubire.
„Ce vremuri!” îşi zise în sinea lui şi scoase telefonul de sub perna scaunului de pe veranda să-şi continue jocul. „Tot îl bat eu pe Clementin!”

Pentru Spring SuperBlog2018

Reclame
Acest articol a fost publicat în de larg public. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la PREPELIX

  1. Da tu, cam câte puncte ai făcut? 🙂

    Apreciat de 2 persoane

  2. Ce frumos! Mi-e dor de acest grai. Am crescut la Craiova. Mi-e dor de mor.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Pingback: Proba 13. O experiență altfel a jocului de mobil

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s